Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 560

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2180 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 17%
Fett: 42%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 8%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 1 tim )
-
Sätt ugnen på 150°C. Koka upp vattnet.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i olja och hett vatten och låt svälla 10 minuter.
- Bred ut degen på ett bakplåtspapper. Jag brukar lägga på ett bakplåtspapper ovanpå och sedan kavla riktigt tunt tunt på plåten. Frönas tjocklek bestämmer degens tjocklek.
- Skär försiktigt rutor i degen och strö på flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter till det har fått fin färg.
- Dra av fröknäcket från bakplåtspappret och låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Välj fröer enligt egen smak - solroskärnor, sesamfrön, linfrö, pumpakärnor, vallmofrön, amarantfrön med flera. Läs mer > Så bakas finknäcke.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.2 dl (1 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.