Fröknäcke med filmjölk och jäst
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal medelstora bröd: 10

Kruskavel >

 

 

Brödnagg >

 

 

Så bakas finknäcke >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fröknäcke med filmjölk och jäst

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 479

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2078 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 26%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 9%

Portionsvikt: 43 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Kruskavel > Äts ej

Brödnagg > Äts ej

Så bakas finknäcke > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Deg: Värm filmjölken till 37°C.

  2. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt smör, sirap, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa cirka 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 200°C.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i antal brödbitar.

  5. Kavla ut bitarna till ovala bröd, så tunt som möjligt. Kavla sist med kruskavel eller använd brödnagg. I brist på sådana pickas brödet ordentligt med gaffel.

  6. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön och flingsalt.

  7. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de fått färg och blivit spröda.

  8. Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar.

Kockens kommentar

Ingår fröna i degen så bestämmer dessa tjockleken vid utkavling, vilket brukar vara lagom tjockt. Välj fröer enligt egen smak - solroskärnor, sesamfrön, linfrö,  pumpakärnor, vallmofrön, amarantfrön med flera. Läs mer > Så bakas finknäcke.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.9 dl (29 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem