Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 479

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2078 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 26%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 9%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 1 tim )
-
Deg: Värm filmjölken till 37°C.
Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt smör, sirap, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i antal brödbitar.
Kavla ut bitarna till ovala bröd, så tunt som möjligt. Kavla sist med kruskavel eller använd brödnagg. I brist på sådana pickas brödet ordentligt med gaffel.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön och flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de fått färg och blivit spröda.
Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar.
Kockens kommentar
Ingår fröna i degen så bestämmer dessa tjockleken vid utkavling, vilket brukar vara lagom tjockt. Välj fröer enligt egen smak - solroskärnor, sesamfrön, linfrö, pumpakärnor, vallmofrön, amarantfrön med flera. Läs mer > Så bakas finknäcke.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.9 dl (29 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.