Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Så bakas mörkt bröd >

 

 

Om mjukt rågbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 256

Kcal / portion: 3487

GBR (GI) / port: 141

Recept: 6975 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 1364 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Så bakas mörkt bröd > Äts ej

Om mjukt rågbröd > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 14 tim )

Dag 1 Fördeg:

  1. Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten.
  2. Tillsätt rågsikten och rör om.
  3. Täck med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp 12-16 timmar (över natten).

Dag 2 Dags att baka:

  1. Häll fördegen i en hushållsmaskin, bakmaskin eller stor degbunke.
  2. Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37°C (fingervarmt).
  3. Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
  4. Tillsätt under omrörning vetemjöl special och rågsikt.
  5. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
  6. Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
  8. Baka ut varje del till en limpa.
  9. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt eller i avlånga bakformar.
  10. Pensla gärna med matolja mellan limporna eller i formarna så går de lättare att dela eller få loss efter gräddningen.
  11. Sätt ugnen på 200°C.
  12. Låt bröden jäsa på plåt eller i formarna under bakduk i 30 minuter.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills bröden har en kärntemperatur på 80°C.
  14. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten eller på galler under en bakduk.

Kockens kommentar

Ankarstock är ett klassiskt bröd i flottan, uppkallat efter den ankarstock av trä som sitter tvärs på ett gammal ankare (läs mer > Om ankarstock). Brödet på bilden är mörkare än den ankarstock som man ibland hittar i butik, vilket beror på att inblandning av sojasås. Bild och recept från Armémuseet i Stockholm. Klicka på Armémuseum under bilden för att komma till deras hemsida. Läs mer > Om mjukt rågbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Råglimpa grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem