Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om klarning >

 

 

Om laxfenor >

 

 

Om fondgelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 856

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3423 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 426 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om klarning > Äts ej

Om laxfenor > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

...

Skapat av
Karin Chädström

Tillagning (45 min + 4 tim )

  1. Koka upp vatten, salt och vitpeppar. Skär av stjälkarna på dillen och tillsätt dessa. Tillsätt gärna även klyftad lök och slantad (skivad) morot för ökad smak på gelen. Låt i så fall allt småkoka i 30 minuter för att dra ut smakerna. Ta sedan bort smaksättarna med en hålslev.  
  2. Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i kokande lag. Låt sjuda i cirka 7 minuter.
  3. Blötlägg samtidigt gelatinbladen i kallt vatten och finhacka dillbladen.
  4. Lyft ur laxen försiktigt och lägg över på ett uppläggningsfat med hög kant. Sila lagen. Spara gärna morotsslantarna till dekoration. 
  5. Tillval klarning: För att få en klarare, renare gelé "klarar" man den med äggvita.  Läs mer > Om klarning. Vispa upp äggvitan och vispa ner den i het lag. Låt stå i 5 minuter. Sila lagen genom silduk eller ren handduk.
  6. Ta upp gelatinet och rör ut det i varmt lagspad (1 gelatinblad per deciliter vätska) tills det lösts upp.
  7. Häll lagen över laxen. Dekorera gärna med kokta eller råa morotsslantar och finhackad dill.
  8. Ställ laxen i kylskåp i flera timmar tills gelén stelnat, gärna över natt. Rör inte anrättningen förrän den stelnat ordentligt.
  9. Skala och koka (färsk-)potatis som tillbehör och garnera med dill. Tillred gärna klassisk skarpsås i stället för majonnäs (se separat recept).

Kockens kommentar

Laxaladåb är en klassisk rätt som innebär kokt lax i gelé. Benämns ibland "inkokt lax" även om sådan rätt vanligen avser kokt lax utan gelé (= utan gelatinblad). Laxaladåb kan tillagas dagen före servering. Täckning med gelé är ett gammalt sätt att motverka luftens angrepp på maten och är därför en utmärkt sommar­rätt och på buffébordet (läs mer > inkokning, aladåb). Läs mer om inkokning fisk > Så kokas fisk. Jämför inlagda laxfenor, se > Om laxfenor.

Passar till

Skarpsås

Pressgurka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem