
Bräserad hare med gräddsås på klassiskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 1080

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4319 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 10%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om späckning > Äts ej
Späcknål > Äts ej
Så lagas hare > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Tore Wretman
Tillagning (7 tim + 48 tim )
- Förberedelse: Haren skall vara välhängd, styckad och välputsad, hinnor avlägsnas. Sadeln delas på längden och slaksidor (revbenen), liksom bröst huggs bort. Bogarna (frambenen) benas ur, rullas och binds om med segelgarn (hushållssnöre).
- Äldre hare kan med fördel marineras för extra mörning. Lägg styckdelarna i marinaden i 1 till högst 3 dygn beroende på ålder. Ta upp och torka av väl. Marinaden kan användas i grytan och sås.
- Sky: Småhugg alla benrester och gör en viltsky (buljong) av dem. Det tar cirka 5 timmar. Låt benen långsamt brynas i varm ugn (45-60 minuter i 200°C). Tillsätt mot slutet av bryningen lök, morot och rotselleri. Lägg över i en stor kastrull. Långpannan kokas ur med vatten som hälls i kastrullen. Så mycket att det står väl över benen. Tillsätt övriga smaksättare. Lämna skyn att mycket långsamt koka på svag värme i 4-5 timmar. Skyn i grytan skummas väl av från fett och silas.
- Späcka: De olika delarna späckas med späcknål (eller kläs in) med tunna pepprade späckskivor (eller bacon). Läs mer > Om späckning.
- Tillbehör: Förbered tillbehör, till exempel grönsaker och hasselbackspotatis (se separat recept). Tillaga parallellt med bräseringen av hare.
- Bryna: Krydda harbitarna med salt och peppar. Bryn dem väl i stekgryta.
- Bräsera: Späd med skyn från benen. Krossa och tillsätt en näve enbär och bräsera under lock, endast tills de fortfarande är rosa inuti (kärntemperatur max 70°C). Detta går fortast med sadeln som tas upp efter cirka 20 minuter. Bogarna därnäst efter ytterligare 10 minuter och till sist lårstyckena som behöver 45-60 minuter för att steka färdigt. Allteftersom bitarna blir färdiga tas de upp och hålls varma inlindade i smörat papper eller folie.
- Sås: Skyn utgör stommen i till gräddsåsen. Tillsätt grädde och låt koka in till lagom konsistens. Avsluta med att blanka av (vispa ner) med en kall klick smör. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i kanna innan servering.
- Tranchera: Skär helst upp haren vid bordet. Filéerna skärs ur sadeln utmed ryggraden i skivor på längden. Även lårköttet skärs på längden, medan de rullade bogarna skivas tvärs av.