
Rökt fläsklägg med surkål
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 800

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3198 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Om rökning > Äts ej
Så saltar, rimmar man > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 6 tim )
Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bilden.
- Rimma: I filmen sprutar man in saltlake i färskt kött, som bör stå ett dygn i kylskåpet och dra (läs mer > Så rimmar man). Eller så köper man färdigrimmad lägg.
- Rök eller grill med lock kan användas. Använd rökved (läs mer, klicka på > Rökved). I grillen används briketter och fuktad spån vid sidan om eller bitar på glöden. Tänd på och arrangera till rök-/grillvärme 110-120°C.
- Köttet bör vara rumstempererat. Torka av ytan och skåra svålen med ett flertal snitt.
- Rök: Lägg in köttet i rökskåpet med skinnsidan upp. Rökningen tar cirka 6 timmar till kärntemperatur 75°C+. Vrid köttet några gånger under rökningen.
- Glasering: Blanda öl med honung och salt. Efter halva röktiden penslar man köttet varje halvtimme.
- Tillbehör: Skala och skiva lök i halvmånar. Ansa och strimla paprika. Lättstek bacon i panna. Tillsätt lök och paprika och stek ett tag till. Blanda med surkål och värm upp. I filmen är surkålsblandningen på en ugnsplåt på vilken man lägger läggen. Hela paket sätts in i röken för att röka färdigt. Fett droppar då ner i surkålen. Alternativt välj tillbehör enligt egen smak.
Kockens kommentar
I Sverige kokar vi fläskläggen vanligtvis, men det går utmärkt bra att även bräsera, ugnslaga, grilla eller röka köttet. Läs mer > Så lagas fläsklägg.
Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 680g) och energimängden med ~225 Kcal (= 940 Kcal) per portion. Det vill säga mycket stor portionsvikt med mycket högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka 525 gram vilket är något mer än normalt och energimängd knappt 500 Kcal per portion, vilket är ett normalvärde.