
Grillad marinerad flintastek
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 0
Recept: 810 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas kött > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Förbered: Rumstemperera köttet 1-2 timmar. Starta utegrillen för direkt värme.
- Tillbehör enligt egens smak. Förbered och tillred. Ta fram tallrikar, bestick med mera.
- Grilla: Snitta/klipp senkanten på steken så att köttet inte böjer sig vid grillningen. Grilla cirka 10 minuter på var sida tills köttet fått fin färg och blivit genomstekt. Vänd gärna ofta, vilket ger bättre genomstekt kött.
- Låt köttet vila i 5-10 minuter.
Kockens kommentar
Flintastek är en tjock skiva från skinkan, cirka 800 gram. Säljs mest på sommaren färdigmarinerad avsedd att grillas. Steken lär vara uppfunnen av Elving Nord på Tempo i Västervik i början på 1960-talet varvid den benämndes "rysstek". På 1980-talet döptes steken om av producenterna till Flintastek efter seriefigurerna i "Familjen Flinta". Detta för att man ville popularisera skinka på sommaren när försäljningen av skinka kraftigt minskar.