
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 984

GBR (GI) / port: 52
Recept: 3936 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tunnbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning
- Smält smör och tillsätt mjölk.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen.
- Tillsätt socker, fänkål och salt.
- Blanda rågsikt och vetemjöl med bakpulver. Blanda ner mjölblandningen och arbeta till en smidig deg.
- Låt jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
- Dela degen i portionsbitar. Kavla ut till runda kakor.
- Grädda kakorna i varm stekpanna, cirka 2 minuter på var sida.
- Servera dem gärna nygräddade med smör.
Kockens kommentar
Spisbröd är en gammal beteckning för ojäst "flatbröd" (tunnbröd) som förr lagades direkt på spisen, eller i stekpanna över öppen eld. Karaktäristiskt är att brödet är platt. Läs mer > Om spisbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdigt mjukt flatbröd brukar bli 25-30% och i hårt 5-15%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (se nedan). Läs mer > Om vattenförändringar.