Fylld lammstek
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fylld lammstek

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 509

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4074 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 465 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Scoff" under bilden.

  1. Förbered: Steken, som bör vara ganska stor (~1,6 kg), skall vara urbenad. Bäst är om den "tunnelbenats" (utskuret ben till ett hål), men uppskuren går också bra som i filmen. Hacka eller skiva svamp. Skala och grovhacka schalottenlök. Skala och finhacka eller mosa vitlök till fyllningen. Hacka persilja. Riv timjanbladen från kvisten. Används färska kastanjer måste de först kokas mjuka.
  2. Fyllning: Välj fyllning enligt egen smak, till exempel en färsblandning. I detta recept ingår konserverade hela kastanjer som huvudvara som passar väl till lamm. Alternativt kan kastanjepuré väljas.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Pannstek: Bryn svampen lätt i olja och smör. När svampen fått färg tillsätts schalottenlöken. Låt fräsa på medelvärme ett par minuter utan att bränna. Tillsätt vitlök. Salta och peppra. Rör om och låt fräsa i ytterligare två minuter. Låt svalna.
  5. Kastanjer: Hacka kastanjer. Blanda kastanjerna med svamplöken, persilja och timjan.
  6. Fyll lammsteken med fyllning och bind ihop. Uppskuren stek se filmen. Olja in steken, salta och peppra rikligt runt om.
  7. Tillbehör: Skala morot och skär i bitar. Skala och grovskär lök. Skär sellerin i bitar. Skala vitlök. Lägg allt i en långpanna och häll lite matolja över.
  8. Ugn: Lägg steken på tillbehörsbädden och sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen till 170°C och tillaga i ytterligare 30 minuter. Häll på buljong 15 minuter innan steken tas ut.
  9. Skala och koka under tiden potatis.
  10. Ta ut steken ock låt den vila i minst 20 minuter utan att täcka över. Ta bort bindgarnet, skär i tjocka skivor och servera.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem