
Ugnstekt stor lammbogsstek
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 302

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1812 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 29%
Fett: 10%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 3 tim )
Se film, klicka på "Marco" under bilden.
- Sätt ugnen på 170°C.
- Förbered: I filmen mosas en buljongtärning i lite olja som gnids in på köttet, vilket ger lite extra smak. Salt behövs då inte för att tärningen i sig är mycket salt. Lägg steken på galler över ugnsplåt, alternativt lägg på en infettad plåt eller ugnsform. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. I filmen tillförs på plåten en knippe små, kvisttomater, ett par oskalade schalottenlök halverade på längden och några hela vitlökar delade på mitten.
- Ugn: Sätt in steken i ugnen till kärntemperatur 63°C, eller enligt egen smak 55-70°C (se nedan). Det tar ungefär 3 timmar i 170°C.
Kockens kommentar
I England använder man av tradition lammbuljongtäringar i stället för kalvbuljongtärningar. I Sverige är det tvärtom (läs mer > klicka på ingrediensen).Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |