
Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2204 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Tore Wretman
Tillagning (20 min + 2 tim )
Klassisk kalops, skånsk kalops:
- Köttet kan vara välhängt oxkött av högreven, tunna bringan e.d. Skär det i lagom stora kuber (3-4 cm). Skala och klyfta lök. Skrapa och skiva morot.
- Bryn kött och grönsaker i väl brynt smör i en stekgryta. Pudra över lite mjöl, krydda och späd på med vatten. Lägg på grytlocket och låt kalopsen puttra i ett par timmar tills köttet blir riktigt mört. Rör om några gånger och se till att det inte kokar tort.
- Koka potatis under tiden.
- Till sist kan man, enligt gamla mamseller, spetsa smaken med ett par väl rensade ansjovisfiléer eller tillsätta lite ansjovisspad i grytan.
- Kalopsen serveras direkt ur stekgrytan i sin osilade sås - det är det som är det "skånska" - med nykokt potatis och goda inlagda rödbetor.
Kålkalops:
- Strimla vitkål. Bryn det och låt koka med i grytan.
Kockens kommentar
Kalops är klassisk svensk husmanskost, en enklare variant av fransosens Boeuf bourguignon. Kalops är mest känd som Skånsk kalops. En variant är kålkalops som är Dalslands landskapsrätt. Läs mer > Om kalops. Läs mer om grytbitar nöt, klicka på ingrediensen.Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.