Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 469

GBR (GI) / port: 13
Recept: 3755 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 10%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friterar man > Äts ej
Så friteras frukt > Äts ej
Om pajer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Just One Bite" under bilden.
Läs > Så friterar man.
- Pajdeg: Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Blanda samman ordentligt med smör. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg. Degen skall inte överarbetas. Dela degen i portionsbitar formade till bollar. Platta ut dem något vilket gör senare utkavling lättare. Plasta helst in dem. Lägg i kylskåpet i 30 minuter.
- Fyllning: All slags frukt kan användas, men blöta frukter som körsbär måste pressas för att inte ge en blöt pajdeg. Ansa frukten och skär i små bitar.
- Lägg frukten i en kastrull och blanda med socker, ingefära och muskot. Låt vila i en halvtimme.
- Tillsätt stärkelse och smör. Sätt kastrullen på medelhög värme och låt koka upp under omrörning. Låt koka i 1 minut under fortsatt omrörning. Häll över i en skål och låt svalna. Smaka av med vaniljextrakt.
- Pajdeg: Ta ut degklumparna ur kylskåpet och kavla ut dem till ett par millimeter tjocka rundlar på mjölat bord. Lägg dem på varandra på en tallrik med smörpapper eller plastfilm emellan. Ställ in i kylskåpet i 30 minuter.
- Hetta upp oljan till 180°C.
- Piroger: Ta fram degplattorna på mjölat bord. Pensla kanten runt om med vatten. Lägg en portion fruktblandning på ena halvan av degplattan. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med hjälp av piggarna på en gaffel. Skär bort överflödig kant.
- Fritera 1-2 piroger i taget i cirka 3 minuter på var sida tills gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper eller galler för fettavrinning.
- Garnera: Rör ut florsocker med lite vatten till en halvtjock smet. Pensla pirogerna med sockret medans de fortfarande är varma. Låt vila i 5 minuter så att glasyren stelnar. Pirogerna kan frysas och sedan värmas upp i ugn.
Kockens kommentar
I filmen består hälften av fettmängden av ister (grisfett), vilket kocken anser ger krispigare skal.Fettupptag vid fritering: Den mängd fett som upptas vid fritering beror på degens yta och konsistens (läs mer > Näringsberäkning panering). Normtal 4-5 gram fett per 100 cm˛. Åtgång i det här fallet 4 plattor ā cirka 175 cm˛, ger gettupptag 4 x 1,75 x 4,5 = 32 gram olja (0,4 dl). Läs mer > Om fettupptag.