Hemlagad hasselnötskräm
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 498
            Kcal / portion: 518
            GBR (GI) / port: 15
Recept: 2073 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 30%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på "Rachilda" under bilden.
- Finskala hasselnötter: Sätt ugnen på 200°C. Häll ut nötterna på en plåt. Sätts in i 5-10 minter tills de blir lite svarta. Ta ut och gnugga dem rena i en handduk. Läs mer > Skala mandel, nötter.
 - Karamellisera sockret. Häll socker i pannan med lite vatten och låt koka utan att röra om. Avsluta när sockret fått lite färg och innan det börjar kristallisera sig, klumpa sig. Salta lätt.
 - Blanda nötterna med sockret på ugnsplåt med bakplåtspapper. Tänk på att sockret är mycket hett. Låt svalna och bryt sönder i mindre bitar.
 - Mixa nötterna till krämig smet. Det tar en stund innan oljan frigör sig. Tillsätt mörk choklad för att efterlikna Nutella om så önskas.
 - Häll upp i väl rengjorda burkar med lock. När den kallnad stelnar smeten till smörliknande.
 
Kockens kommentar
Krämen kan användas som smörgåspålägg, i bakverk och efterrätter som glass. Läs mer om hasselnötter, klicka på ingrediensen. En klassisk nötkräm med choklad är Nutella. Läs mer > Om nötkräm.Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
 - Inlagd, macererad frukt ¤
 - Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
 - Krämefterrätt, pannacotta, pudding
 - Fromage, mousse ¤
 - Maräng ¤
 - Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
 - Hemlagad glass ¤
 - Glassdessert ¤
 - Sorbet, sherbet, granité ¤
 - Cheesecakes ¤
 - Ostefterrätter
 - (Paj, tårta, bakelse >)
 - (Varma efterrätter >)