
Svamprisotto ā la Aujalay
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 435

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1738 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas ris > Äts ej
Rivjärn > Äts ej
Om smaksättaroljor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film Markus Aujalay lagar svamprisotto. Klicka på "svamprisotto" under bilden. Bilden = Zeta, se deras recept på Zeta.nu.
- Värm upp buljong.
- Grovriv champinjonerna på rivjärn. Bryn dem i lite olivolja på ganska hög värme för att dra ut smakerna. Svampen är det som ger risotton karaktär.
- Skala och finhacka, vitlök och schalottenlök. Riv ost.
- Sänk värmen, vätskan skall endast småkoka.
- Tillsätt ris som skall bli lätt genomskinlig, inte stekt utan bara få en lätt glasering av den varma oljan.
- Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa i en halv minut utan att brännas.
- Tillsätt vin och låt det sakta koka in i riset. Rör om regelbundet.
- Tillsätt buljong lite i taget och låt sjuda under omrörning i knappt 20 minuter. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig.
- Montera: Ta kastrullen från plattan. Tillsätt riven ost. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Även tryffelolja om så önskas.
Kockens kommentar
Var försiktig med salt, ost och buljong kan vara salt. Smaka av hela tiden. Vanligaste felen som görs är att fel rissort används, att riset kokas för länge, för lite buljong tillsätts och att osten tillsätts i för het risotto som då kan bli grynig, grötig eller för torr. Läs mer > Så kokas ris.Tryffelolja är en exklusiv smaksättarolja. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Läs mer > Om smaksättaroljor.