Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 585

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3864 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 50%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vattenreduktion -0.7 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Liv Martine" under bilden. Filmreceptet avviker en del från det här angivna.
- Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en jämn smidig deg. Ställ i kylskåpet ett par timmar.
- Utbakning: Degen kavlas ut tunt till cirka 3 millimeters tjocklek. Använd gärna florsocker vid utbakning för att inte öka mängden mjöl i degen.
- Skär eller sporra degen i parallellogramform (lutande rektanglar) 2-5 centimeter breda och 8-12 centimeter långa enligt eget önskemål. Använd gärna en tandad degsporre.
- Snitta ett längsgående hål i mitten. Stick ena spetsen genom snitthålet och dra den försiktigt tillbaka. Man kan göra så med båda spetsarna om man vill, förutsatt långsmala klenäter och snittet är tillräckligt långt.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Fritera klenäterna någon minut på var sida tills gyllenbruna. Fritera i omgångar, låt rinna av på galler eller hushållspapper.
- Garnera: Om man vill rullas kakorna i strösocker med eller utan kanel, alternativt pudras de med florsocker eller så äts de som de är (helst nybakade).
Kockens kommentar
Recept på klenäter kan variera en hel del. I svenska recept ingår sällan grädde, men är vanligt i danska recept. Äggulor är vanligast, men ibland används hela ägg och ibland förekommer bakpulver i degen för att få luftigare bakverk (som i filmreceptet). Luftigt resultat får man också med en lösare deg. Läs mer > Om klenäter.Näring: Cirka 80% av vattnet i grädde och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen kolhydrater 45% (mot 50% i verkligheten). Fettupptaget från frityrsmeten är ringa, på grund av smetens redan mycket höga fettandel (50%). Läs mer > Om fettupptag.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk