Klenäter, friterade småkakor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal styck: 25

Vattenreduktion

-0.7 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klenäter, friterade småkakor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 585

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3864 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 50%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 26 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Vattenreduktion -0.7 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 2 tim )

Se film, klicka på "Liv Martine" under bilden. Filmreceptet avviker en del från det här angivna.

  1. Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en jämn smidig deg. Ställ i kylskåpet ett par timmar.
  2. Utbakning: Degen kavlas ut tunt till cirka 3 millimeters tjocklek. Använd gärna florsocker vid utbakning för att inte öka mängden mjöl i degen.
  3. Skär eller sporra degen i parallellogramform (lutande rektanglar) 2-5 centimeter breda och 8-12 centimeter långa enligt eget önskemål. Använd gärna en tandad degsporre.
  4. Snitta ett längs­gående hål i mitten. Stick ena spetsen genom snitthålet och dra den försiktigt tillbaka. Man kan göra så med båda spetsarna om man vill, förutsatt långsmala klenäter och snittet är tillräckligt långt.
  5. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  6. Fritera: Fritera klenäterna någon minut på var sida tills gyllenbruna. Fritera i omgångar, låt rinna av på galler eller hushålls­papper.
  7. Garnera: Om man vill rullas kakorna i strösocker med eller utan kanel, alternativt pudras de med florsocker eller så äts de som de är (helst nybakade).

Kockens kommentar

Recept på klenäter kan variera en hel del. I svenska recept ingår sällan grädde, men är vanligt i danska recept. Äggulor är vanligast, men ibland används hela ägg och ibland förekommer bakpulver i degen för att få luftigare bakverk (som i filmreceptet). Luftigt resultat får man också med en lösare deg. Läs mer > Om klenäter.

Näring: Cirka 80% av vattnet i grädde och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen kolhydrater 45% (mot 50% i verkligheten). Fettupptaget från frityrsmeten är ringa, på grund av smetens redan mycket höga fettandel (50%). Läs mer > Om fettupptag.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem