
Finska struvor, krispiga trattkakor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 441

Kcal / portion: 372

GBR (GI) / port: 15
Recept: 2604 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om struvor > Äts ej
Färdiga struvor } Äts ej
Vattenreduktion -2.6 dl -0%
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Fifteen Spatulas" under bilden.
- Smet: Blanda i bunke mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker. Vispa i en annan bunke ihop ägg, mjölk och socker. Häll vätskan i mjölet och vispa samman till en slät ganska tunn smet. Häll över i en kanna. Ställ i kylskåp inför gräddning.
- Ta fram en tratt med cirka 1/2 centimeters öppning. Alternativt använd spritspåse med rak tyll. Ta fram hålslev och kastrull med lock.
- Bakverk på höjden? För att få ett sammanhängande bakverk på höjden kan man ta en konservburk utan lock och botten och ställa i frityroljan.
Hetta upp frityrolja till 180°C. Läs mer > Så friterar man. Fritera: Håll ett finger för tratthålet och häll i cirka 1,5 dl av smeten. Håll tratten över den heta oljan, ta bort fingret och ringa i cirklar smeten ner i oljan eller i konservburken. Låt fritera tills gyllenbrun i cirka 2 minuter. Vänd och fritera i ytterligare 2 minuter. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushållspapper. Pudra med florsocker när kakan svalnat. Serveras nybakad, till exempel med vispad grädde, frukt och bär.
Kockens kommentar
Har man ett gammalt struvjärn kan man använda detta till formgivna struvor. Läs mer > Om struvor.Näring: Cirka 80% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Utan vattenreduktion i receptet blir till exempel Kcal/100g 305 (mot 440 i verkligheten) och andelen kolhydrater 40% (mot 69% i verkligheten. Fettupptaget vid fritering är väsentligt, 30% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk