Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 444
            Kcal / portion: 2074
            GBR (GI) / port: 89
Recept: 4148 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 22%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras bröd > Äts ej
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 45 min )
Se film, klicka på "CookingAREA" under bilden.
 
- Smula jäst i en bunke. Värm mjölk fingervarmt (37°C) och häll det över jästen. Rör om. Låt stå i 5 minuter.
 - Deg: Sikta mjölet i en stor bunke. Blanda med socker, salt och vaniljsocker. Gör en grop i mjölet och tillsätt jästmjölken, smör och ägg. riv över gult citronskal. Blanda till jämn och slät deg. Täck och ställ kallt i 30-45 minuter.
 - Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den samman. Kavla ut degen till 1 centimeters tjocklek. Skär i små rektanglar (2x3 cm). Låt vila i 5 minuter.
 - Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
 - Fritera (läs mer > Så friterar man): Degbitarna friteras i omgångar i några minuter tills uppsvällda och gyllenbruna. Rör om och vänds så att de får färg på båda sidor.
 - Ta ur med hålslev och lägg dem på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Vänd dem i socker eller pudra med florsocker.
 
Kockens kommentar
Schmalzkuchen är klassiskt bakverk till jul. Läs mer > Så friteras finbröd.Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 28% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk