Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Satser (ā 60 styck): 2

Så friteras bröd >

 

 

Vattenreduktion

-2.0 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 2074

GBR (GI) / port: 89

Recept: 4148 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 22%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 467 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så friteras bröd > Äts ej

Vattenreduktion -2.0 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 45 min )

Se film, klicka på "CookingAREA" under bilden.

  1. Smula jäst i en bunke. Värm mjölk fingervarmt (37°C) och häll det över jästen. Rör om. Låt stå i 5 minuter.
  2. Deg: Sikta mjölet i en stor bunke. Blanda med socker, salt och vaniljsocker. Gör en grop i mjölet och tillsätt jästmjölken, smör och ägg. riv över gult citronskal. Blanda till jämn och slät deg. Täck och ställ kallt i 30-45 minuter.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den samman. Kavla ut degen till 1 centimeters tjocklek. Skär i små rektanglar (2x3 cm). Låt vila i 5 minuter.
  4. Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera (läs mer > Så friterar man): Degbitarna friteras i omgångar i några minuter tills uppsvällda och gyllenbruna. Rör om och vänds så att de får färg på båda sidor.
  6. Ta ur med hålslev och lägg dem på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Vänd dem i socker eller pudra med florsocker.

Kockens kommentar

Schmalzkuchen är klassiskt bakverk till jul. Läs mer > Så friteras finbröd.

Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 28% av energin (läs mer > Om fettupptag).

Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vatten­förändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem