
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 2074

GBR (GI) / port: 89
Recept: 4148 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 22%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras bröd > Äts ej
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 45 min )
Se film, klicka på "CookingAREA" under bilden.
- Smula jäst i en bunke. Värm mjölk fingervarmt (37°C) och häll det över jästen. Rör om. Låt stå i 5 minuter.
- Deg: Sikta mjölet i en stor bunke. Blanda med socker, salt och vaniljsocker. Gör en grop i mjölet och tillsätt jästmjölken, smör och ägg. riv över gult citronskal. Blanda till jämn och slät deg. Täck och ställ kallt i 30-45 minuter.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den samman. Kavla ut degen till 1 centimeters tjocklek. Skär i små rektanglar (2x3 cm). Låt vila i 5 minuter.
- Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera (läs mer > Så friterar man): Degbitarna friteras i omgångar i några minuter tills uppsvällda och gyllenbruna. Rör om och vänds så att de får färg på båda sidor.
- Ta ur med hålslev och lägg dem på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Vänd dem i socker eller pudra med florsocker.
Kockens kommentar
Schmalzkuchen är klassiskt bakverk till jul. Läs mer > Så friteras finbröd.Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 28% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk