Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 459
            Kcal / portion: 64
            GBR (GI) / port: 2
Recept: 2549 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 27%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Anna Olson" under bilden.
- Deg: Sikta mjölet i en bunke. Skär smör i bitar.
 - Lägg i tjockbottnad kastrull, vatten, mjölk, smör och socker. Smält smöret försiktigt på svag värme. När smöret löst upp sig helt, koka upp blandningen.
 - Häll allt mjöl ner i kastrullen och rör om kraftigt till en jämn och slät smet. Ta av från värmen. Låt svalna något (< 60°C) så att äggen inte stelnar(koagulerar) när de tillsätts.
 - Tillsätt två ägg och rör om ordentligt. Tillsätt sedan övriga ägg ett i taget under omrörning. Nu är det en kladdig ganska lös smet. Smeten skall inte knådas eller ställas i kylen, utan skall användas direkt.
 - Crullers: Fyll en spritspåse med bred tandad tyll. Klipp fyrkantiga pappersbitar 10x10 centimeter. Spritsa ut ringar 6-8 centimeter breda på smörpapperna.
 - Hetta upp olja till (175-) 190°C. Läs mer > Så friterar man.
 - Fritera: Doppa hålsleven i olja (så fastnar inte degen på sleven). Vänd crullern upp och ner på hålsveven och ta av pappret. Sänk ner i oljan. Fritera ett par stycken åt gången tills gyllenbruna, cirka 2,5 minuter på var sida. Ta upp med hålslev och lägg på galler.
 - Garnera: Pudra florsocker över. Servera snarast.
 
Kockens kommentar
Bakverken kan glaseras på olika sätt, till exempel sockergaseras. Vanligt till crullers är därvid att tillsätta lite honung. Läs mer > Om glasyr.
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet i receptet (inklusive vatten i mjölk och ägg) dunstar bort vid fritering. Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen fett 15%. Läs mer > Om vattenförändring). 
Fettupptag: Normalt tar varor som friteras upp frityrfett. I detta fall obetydlig på grund av redan hög fetthalt i degen (läs mer > Om fettupptag). 
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk