
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 284

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4265 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 26%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om mördeg > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Mördeg: Häll vetemjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret skuret i små bitar. Mosa, blanda med händerna snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och ställ i kylskåpet.
- Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Spritsa, klicka ut med sked chouxdeg stora som pingpongbollar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Kavla ut mördegen till ett par millimeters tjocklek på mjölat bord. Stansa ut rundlar cirka 6 cm breda. Lägg en rundel på varje chouxdeg.
- Grädda mitt i ugn cirka 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Kall luft kan få bakverket att falla ihop. Ta ut och låt kallna helt.
- Vaniljkräm: Blanda i en tjockbottnad kastrull grädde (den större mängden), gulor, potatismjöl och socker. Sjud upp under omrörning. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
- Vispa upp grädde (den mindre mängden) till hårt skum och rör ner detta i krämen.
- Spritsa: Lägg krämen i spritspåse med en mindre tyll. Gör ett hål på undersidan av bakelsen och spritsa i vaniljkrämen. Sikta florsocker över.