Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal styck: 15

Om mördeg >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 284

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4265 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 26%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 83 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om mördeg > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Mördeg: Häll vetemjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret skuret i små bitar. Mosa, blanda med händerna snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och ställ i kylskåpet.
  2. Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
  3. Förvärm ugnen på 200°C.
  4. Forma: Spritsa, klicka  ut med sked chouxdeg stora som pingpongbollar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Kavla ut mördegen till ett par millimeters tjocklek på mjölat bord. Stansa ut rundlar cirka 6 cm breda. Lägg en rundel på varje chouxdeg.
  6. Grädda mitt i ugn cirka 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Kall luft kan få bakverket att falla ihop. Ta ut och låt kallna helt.
  7. Vaniljkräm: Blanda i en tjockbottnad kastrull grädde (den större mängden), gulor, potatismjöl och socker. Sjud upp under omrörning. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
  8. Vispa upp grädde (den mindre mängden) till hårt skum och rör ner detta i krämen.
  9. Spritsa: Lägg krämen i spritspåse med en mindre tyll. Gör ett hål på undersidan av bakelsen och spritsa i vaniljkrämen. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Vi kan inte hitta någon bakomliggande historia om detta bakverk, varken i gamla kokböcker eller på internet. Läs mer > Om chouxbakelser.

Tillhörande recept

Pate a choux grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem