Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 124
            Kcal / portion: 35
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 843 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
Hålslev > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
se film, klicka på "Hari Gota" under bilden.
- Grönt: Skala och strimla grönsaker. Lägg i bunke. Alla slags grönsaker passar, bara de inte är för blöta.
 - Smaksättning: Använd kryddor beroende på tillgång och enligt egen smak. Lägg i bunken.
 - Blanda: Sikta ner kikätsmjöl. Blanda alla ingredienser ordentligt med händerna, krama ut fukten ur grönsakerna. Tillsätt lite vatten och blanda till en fast smet. Den skall inte vara lös.
 - Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
 - Fritera: Klicka ner matskedstora bitar av smeten i oljan. Fritera i omgångar. Låt fritera i 3-5 minuter tills fint gyllenbruna. Lyft ur med hålslev och lägg på galler eller hushållspapper för avrinning.
 - Servera till mat eller som snacks med någon smakstark yoghurt- eller chutneysås.
 
Kockens kommentar
Tänk på att het olja är bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.Pakora (sanskrit, från pakvavata (pakva + vata = kokad liten klump) är en klassiskt indisk grönsaksrätt serverad som snacks eller som huvudrätt (pakora curry) tillsamman med kryddig yoghurt. Även populärt i Nepal, Pakistan och Bangladesh. Förekommer även annorstädes som i Malaysia , Kina, Somalia och till exempel i Skottland. En annan indisk variant är "bhaji", friterade grönsaker, se recept Mirchi bahji.
Alternativ
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
 - (Salladsförrätter >)
 - (Salladssås, dressing >)
 - Salsasallader ¤
 - Kål- och råkostsallader ¤
 - Kokta grönsaker
 - Kokta rotfrukter
 - Grön mousse, puré, paté
 - Stuvat grönt
 - Grönt i ugn
 - Stekt, wokad grönt
 - Grillat grönt
 - Friterat grönt
 - (Röror till mat & smörgås >)
 - (Inlagt- & marinerat >)
 - (Geléer & fruktinläggn. >)