
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 313

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1251 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 1%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 8 tim )
Se film, klicka på "Lola´s Kitchen" under bilden.
- Blötlägg bönor i en bunke med lättsaltat vatten över natt. Eller använd burkbönor.
- Häll bort vattnet. Mixa bönorna i en matberedare 3–5 minuter med vatten till en slät och luftig smet. Det är viktigt att smeten blir luftig. Använd visp mot slutet för att få den riktigt fluffig.
- Finhackad lök. Kärna ur och finhacka habanero. Mixa och vispa mer detta i smeten.
- Tillval: I filmreceptet tillsätts en buljongtärning upplöst i lite vatten.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Klicka ner klumpar av smeten med en sked och fritera tills de är gyllenbruna runt om.
- Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
Kockens kommentar
Tricket för att få bönbollarna härligt fluffiga är att mixa smeten riktigt luftig. Tänk på att het olja är både bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.Akàrà (Yorubaspråket = bröd) ) är friterad bönmos av black eyebönor, en motsvarighet till orientaliska falafel (se dito recept). Klassisk mat i Västafrika från Gambia till Nigeria. Förekommer även i det brasilianska köket (acarajé), dit det fördes med slavhandeln från Afrika. Bollarna smaksätts på olika sätt efter tycke och tillgång.
Alternativ
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)