Mozartkulor, Mozartkugeln, Mozart bonbons
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

antal st: 20

Om nougat >

 

 

Om chokladpraliner >

 

 

Om marsipankonfektyr >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Mozartkulor, Mozartkugeln, Mozart bonbons

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 99

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1976 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 24%

Kolhydrater: 62%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 20 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om nougat > Äts ej

Om chokladpraliner > Äts ej

Om marsipankonfektyr > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Forma: Dela marsipan och nougat i lika många delar som önskat antal kulor. Rulla bitarna till kulor.
  2. Platta ut marsipanen och lägg en kula nougat i mitten och omslut den med marsipanen. Rulla till en jämn boll.
  3. Chokladhölje: Hacka choklad och smält den försiktigt (läs mer > Så smälts choklad). Låt svalna. Önskas hård och blank hölje "tempereras" chokladen. Se dito recept via länk nedan. Läs mer > Så tempereras choklad.
  4. Sätt kulorna på grillspett. Doppa dem i chokladen. Sätt pinnarna i ett glas för att stelna i två timmar eller mer.

Kockens kommentar

Temperering innebär att smälta choklad och sedan bearbeta den under avsvalning så att resultatet blir hårt och blankt igen när chokladen åter stelnar. Det finns två metoder, dels tablering, det vill säga bearbetning på marmorbord eller diskbänk, dels IMP-metoden som innebär att varm smält choklad blandas med kall choklad. Läs mer > Så tempereras choklad.

Mozartkulor skapades av Paul Fürst (1856–1941), konditor i Salzburg, Österrike. Efter flera års experimenterande lyckades han skapa helt runda kulor fyllda med marsipan av pistage- och sötmandel med en kärna av nougat som doppas i choklad. Han lanserade kulorna som Mozart Bonbons år 1890 som en hyllning till Wolfgang Amadeus Mozart inför jubiléet av kompositörens 100-årsdag efter sin död. Originalet tillverkas fortfarande i bageriet i Salzburg (blå kula ovan). År 1905 erhöll Fürst en guldmedalj för sin skapelse på Parisutställningen. Klicka på "Café-Conditorie Fürst" under bilden för att komma till hemsidan. Det finns många kopior av originalet (till exempel den kulan ovan nertill).

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem