Savoiardikex, Lady fingers
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 288
            Kcal / portion: 50
            GBR (GI) / port: 2
Recept: 995 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på "Giallo" under bilden.
- Sätt ugnen på 175°C (150-230°C).
 - Vispa samman äggula ordentligt med drygt hälften av socket till ljusgul kräm.
 - Vispa äggvitan till skum. Tillsätt resten av sockret. Fortsätt vispa till fast skum.
 - Sikta vetemjöl och potatismjöl.
 - Vänd ner 1/3-del av äggvitan och sedan 1/3-del av mjölet i äggulesmeten. Upprepa med nästa tredjedelar på samma sätt och avsluta med de sista tredjedelarna. Smaksätt med lite vanilj om så önskas.
 - Lägg bakplåtspapper på ugnsplåt.
 - Fyll en spritspåse med bred tyll med savoiarismet. Spritsa ut cirka 6 centimeter långa korvar (~20st/plåt).
 - Blanda florsocker och majsstärkelse och sikta detta över smeten.
 - Sätt in i ugnen och grädda cirka 10 minuter till gyllengula och genomgräddade. Tid 8-15 minuter beroende på ugnstemperatur (150-230°C).
 - Ta ut och lägg att svalna på galler.
 
Kockens kommentar
I Filmreceptet används en blandning av vetemjöl och potatismjöl, men man kan också använda bara vetemjöl. Kocken blandar också in en gnutta majsstärkelse i florsockret. Han använder också extra äggvita i sitt recept.Savoiardi är porösa italienska äggkex med ursprung från Savoyen på 1400-talet. I England kallas dessa kex för lady fingers eller sponge fingers. I Frankrike för boudoirs. Savoiardikex finns att köpa i butik. Läs mer > Savoiardikex.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk