Världens näst godaste sås till torskrygg
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 467
            Kcal / portion: 235
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1175 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 51%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Tommy" under bilden.
- Sätt ugnen på 60°C. Skruva av gaspatronen på sifonen som måste vara ugnssäker.
 - Bryn smör, men bränn det inte. Se recept via länk nedan > Brynt smör.
 - Separera äggvita från äggula. Pressa citronjuice.
 - Vispa samman ägg med citronjuice och lite salt. Tillsätt smöret.
 - Fyll såsen i sifonen och lägg in den i ugnen i 1 timme.
 - När maten är klar (i filmen stekt torsk) tas sifonen ut ur ugnen, gaspatronen sätts på och sås sprutas över anrättningen.
 
Kockens kommentar
Brynt smör är en utmärkt smaksättare i olika sammanhang, till exempel av vaniljglass. Den får dock inte brynas för mycket för då får den bitter smak. Se receptet.Näst godast för att Tommy kom två i en tävling där denna sås ingick i maträtten.
Tillhörande recept
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)