Cumberland sauce, klassisk engelsk söt sås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl:: 1

Om senapssåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Cumberland sauce, klassisk engelsk söt sås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 618

GBR (GI) / port: 18

Recept: 618 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 470 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om senapssåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Skala av gult yttre skal på citron och det orangea på apelsin så tunt som möjligt med potatisskalare. Skär i strimlor 1-2 centimeter långa. Koka dem i vatten i 5 minuter. Ta ur och torka av.
  2. Pressa citron- apelsinjuice i varsin skål.
  3. Sjud: Häll vinbärsgelén och portvinet i en kastrull. Värm upp på svag värme under vispning i 5-10 minuter, så att gelén smälter. Ta av från värmen. Gelén kommer troligen inte att smälta helt, så sila den för att få bort klumpar.
  4. Blanda senap och ingefära med hälften av citronjuicen till slät massa. Vispa ner apelsinjuicen. Tillsätt detta till vinbärssåsen. Tillsätt citrusskalen. Rör om väl.
  5. Låt såsen kallna. Servera.
  6. Förvara: Häll i ren burk med lock. Såsen kan förvaras i två veckor.

Kockens kommentar

Cumberlandsås är en klassisk kall söt engelsk fruktsås, som traditionellt serveras till kall fågel eller viltkött och i Sverige ofta till paté. Det finns olika versioner av såsen, som tidigast omnämns 1817. Den är namngiven efter hertigen av Cumberland. Ursprungligen från Tyskland där man smaksatte fruktsås med sur vindruvsjuice eller vinäger. Enligt The Gastronomic Regenerator (1846) är det en portvinssås smaksatt med sevillaapelsiner och senapspulver som serveras till vildsvinshuvud. Såsen passar allmänt till kalla smakrika kötträtter. Det är en söt sås, men klassas som "senapssås" för att senap ingår. Läs mer > Om senapssåser.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem