Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Om kort spad >

 

 

Så kokas grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 0

Recept: 938 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 8%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 280 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om kort spad > Äts ej

Så kokas grönsaker > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (20 min + 45 min )

  1. Kort spad (court bouillon): Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud dem i 10 minuter.
  2. Koka (sjud)

    Champinjoner: Putsa och tvätta. Stora delas. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.

    Kronärtskockor: Ansa ut bottnar (läs mer, klicka på ingrediensen). Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.

    Blekselleri: Dela i mindre bitar. Låt sjuda i kort spad i 30-40 minuter tills mjuka.

    Gurka: Skala och dela den på längden. Skeda ur kärnorna. skär i halvcentimeters långa strimlor och skär av i 5 centimeters bitar. Blanda med salt och låt stå i 20 minuter. Skölj av. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.

    Aubergine: Skala och skär upp i mindre bitar. Blanda med salt och citronjuice. Låt stå i 20 minuter. Skölj av. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.

    Endive: Halvera eller dela i fyra delar. Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.

    Purjolök: Putsa och skär i 2 dm bitar. Låt löken sjuda i kort spad 30-40 minuter tills mjuk.

    Borretanalök: Förväll 1 minut i kokande vatten. Skala. Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.

    Paprika: Halvera. Ansa bort vitt kött och kärnor. Skiva. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
  3. Reducera: Koka häftigt ner spadet tills 0,5-1 dl återstår. Smaka av och sila spadet över grönsakerna. Låt kallna. Kan sparas i kylskåp i ett par dagar.
  4. Servera: Garnera med kryddgrönt, till exempel hackad persilja. Servera som förrätt, tillbehör eller som del i en grönsakssallad.

Kockens kommentar

Ā la grecque = allehanda grönsaker som sjudits i kort spad (fr. court bouillon) och som sedan serveras kalla med nedkokat spad. Först kokas ingredienserna i det korta spadet cirka 10 minuter för att dra ut smakämnena. Sedan kokas grönsakerna cirka 10 minuter i spadet. Grönsakerna tas ur och spadet kokas kraftigt ner tills några matskedar återstår. Det nedkokade spadet hälls över grönsakerna som serveras ljumma eller kalla. Läs mer > Kort spad.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem