
Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 0
Recept: 938 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 8%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om kort spad > Äts ej
Så kokas grönsaker > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning (20 min + 45 min )
- Kort spad (court bouillon): Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud dem i 10 minuter.
- Koka (sjud):
Champinjoner: Putsa och tvätta. Stora delas. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
Kronärtskockor: Ansa ut bottnar (läs mer, klicka på ingrediensen). Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.
Blekselleri: Dela i mindre bitar. Låt sjuda i kort spad i 30-40 minuter tills mjuka.
Gurka: Skala och dela den på längden. Skeda ur kärnorna. skär i halvcentimeters långa strimlor och skär av i 5 centimeters bitar. Blanda med salt och låt stå i 20 minuter. Skölj av. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
Aubergine: Skala och skär upp i mindre bitar. Blanda med salt och citronjuice. Låt stå i 20 minuter. Skölj av. Låt sjuda i kort spad 10 minuter.
Endive: Halvera eller dela i fyra delar. Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.
Purjolök: Putsa och skär i 2 dm bitar. Låt löken sjuda i kort spad 30-40 minuter tills mjuk.
Borretanalök: Förväll 1 minut i kokande vatten. Skala. Låt sjuda i kort spad 30-40 minuter.
Paprika: Halvera. Ansa bort vitt kött och kärnor. Skiva. Låt sjuda i kort spad 10 minuter. - Reducera: Koka häftigt ner spadet tills 0,5-1 dl återstår. Smaka av och sila spadet över grönsakerna. Låt kallna. Kan sparas i kylskåp i ett par dagar.
- Servera: Garnera med kryddgrönt, till exempel hackad persilja. Servera som förrätt, tillbehör eller som del i en grönsakssallad.
Kockens kommentar
Ā la grecque = allehanda grönsaker som sjudits i kort spad (fr. court bouillon) och som sedan serveras kalla med nedkokat spad. Först kokas ingredienserna i det korta spadet cirka 10 minuter för att dra ut smakämnena. Sedan kokas grönsakerna cirka 10 minuter i spadet. Grönsakerna tas ur och spadet kokas kraftigt ner tills några matskedar återstår. Det nedkokade spadet hälls över grönsakerna som serveras ljumma eller kalla. Läs mer > Kort spad.Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)