
Clafoutis, klassisk fransk fruktpannkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1495 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas pannkakor > Äts ej
Om körsbär > Äts ej
Om Julia Child > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Deli Cuisine" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Sätt ugnen på 175°C.
- Smet: Blanda ägg, mjölk, socker, vaniljpulver och salt i en bunke. Vispa ner mjöl lite i taget till en slät smet.
- Kärna ur bigarråer.
- Förgrädda: Smöra en tårtform. Häll i en halv centimeters lager av smeten och ställ in den i ugnen ett par minuter tills smeten stelnat något. Detta för att bären inte skall brännas i botten.
- Fyllning: Ta ut formen och lägg på bären. Strö över socker och eventuell mandel/nötter. Häll på resten av smeten och jämna till med baksidan av en sked.
- Grädda: Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i cirka 1 timme. Prova med en sticka att smeten stelnat, stickan skall vara ren och torr när den dras ut.
- Servera: Serveras tårtan ljummen. Pudra med florsocker innan servering.
Kockens kommentar
Traditionellt är inte körsbären urkärnade vilket gör att fruktsaften inte blöter ner degen. Dessutom tar pajen bitter smak av kärnorna för att de innehåller samma ämnen som bittermandel. Kärnorna skall inte ätas, ej heller för mycket av sådan tårta. Läs mer > Om körsbär.Clafouitis (clafir = att fylla) är en traditionell efterrätt under körsbärssäsongen i Limouine, centrala Frankrike. Montmorency-körsbäret är särskilt känt som bär i clafoutis, vilket en morell (surkörsbär) till skillnad från biggarå i receptet som är ett sötkörsbär. Det finns olika receptvarianter av clafoutis.
- Clafouti ā la liqueur med kirsch eller konjak.
- Clafouti aux poires (päron).
- Clafouti aux pruneaux (katrinplommon).
- Clafouti aux pommes (äpple).
- Clafouti aux müres/myrtilles (björnbär/blåbär)
- Clafouti ā la Bourgogne med mandel och bittermandel.
2023-04