Gâteau de Crępes ā la Florentine, klassisk pannkakstårta ā la Florens
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Så lagas pannkakor >

 

 

Om Julia Child >

 

 

Det goda franska köket >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gâteau de Crępes ā la Florentine, klassisk pannkakstårta ā la Florens

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 739

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4435 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 13%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 404 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas pannkakor > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Det goda franska köket > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (2 tim )

  1. Fransk crępessmet (läs mer > Crępes salées). Blanda vätska, ägg och salt i en bunke. Vispa ner mjöl, lite i taget, till en klimpfri smet. Smält smör och tillsätt. Smeten skall vara som ovispad grädde i konsistens. Ställ in i kylskåpet i 2 timmar.
  2. Grädda: Fetta in en panna tunt med olja. Grädda crępes på medelhög värme. Anpassa pannkakan till tårtformens storlek. Lägg åt sidan på fat gärna med smörpapper mellan så att de inte fastnar i varandra.
  3. Sås Mornay (béchamel med ost): Riv hårdost. Låt smör och mjöl fräsa ihop i 2 minuter i en kastrull utan att ta färg. Koka samtidigt upp mjölk. Ta av kastrullen från värmen och vispa i den kokande mjölken. Smaka av med salt, peppar och muskot. Koka under omrörning i 1 minut. Låt vätskan svalna tills den endast sjuder.
  4. Vispa ner grädde, en matsked i taget. Såsen skall vara så tjock att den täcker baksidan på en sked ganska tjockt. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner den rivna osten. Täck såsen med mjölk så att den inte skinnar sig (får stel yta).
  5. Spenatfyllning: Finhacka lök, hacka spenat. Blanchera (förväll) spenaten. Fräs lök i smör några minuter i en kastrull utan att bränna. Tillsätt spenat och salt. Låt steka över måttlig värme och under omrörning några minuter tills all vätska försvunnit. Tillsätt 1/5-del av Mornay-såsen. Lägg på lock och låt sjuda 8-10 minuter. Rör om då och då. Smaka av. Sätt åt sidan.
  6. Ost- och champinjonfyllning: Blanda färskost med lite salt och peppar. Vispa ihop med ägg och 1/5-del av Mornaysåsen. Såtera (stek hastigt) champinjoner och lök i smör och olja (5-6 minuter). Blanda med ostmassan.
  7. Tårta: Smöra en springform eller tårtform. Lägg en crepe i botten. Täck med ett lager ost- och champinjonfyllning. Tryck på en ny crepe och fyll på med spenatfyllning. Fortsätt varva med fyllningarna i några lager. Toppa med en pannkaka. Avsluta med ostsås på toppen och intill sidan, riven ost och klickar med smör.

    Hit kan tårtan förberedas i god tid.
  8. Grädda: Värm upp ugnen på 175°C. Grädda tårtan i 25-30 minuter. Ta ut och skär upp portionsbitar.

Kockens kommentar

Receptet är omfattande, men i sig inte svårt att tillaga. Julia Child var en amerikansk diplomathustru som ägnade sitt liv åt matlagning (läs mer > Om Julia Child). Hon har bland annat skrivit kokboken Den goda franska maten, som är en fantastisk sammanställning av fransk kokkonst (se dito).

Tillhörande recept

Crępes Salée

Sauce Mornay

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem