
Fin hönsbuljongsoppa, förrätt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 544

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3262 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 12%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så klaras buljong > Äts ej
Om fågel-/hönsbuljong > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
- Skumma: Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet intill kroppen.
- Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
Halverad höna något kortare tid.
Tryckkokad höna 30-45 minuter.
Hel kyckling 45-60 minuter.
Halv kyckling 30-40 minuter. - Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Bena ur. Kycklingen bör inte varmhållas i avvaktan på användning (blir torr), utan bara värmas i buljongen inför servering. Köttet blir inte förstörd av vila.
- Buljong: Lägg tillbaka skinn, ben och krås i spadet och låt det sjuda i ytterligare en halvtimme.
- Sila spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst.
- Klarning: Önskas fin buljong klaras vätskan med äggvita eller med äggvita och köttfärs, varefter man får "klar buljong" (läs mer > Så klaras buljong).
- Värm upp buljongen. Dela köttet i bitar och lägg i soppan. Servera.
Kockens kommentar
Känns soppan för tunn får man fuska med att tillsätta lite koncentrerad hönsbuljong. Hönsbuljong kokas av hönsrester på motsvarande sätt. Läs mer > Om hönsbuljong.Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)