Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Så lagas sik >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 221

Kcal / portion: 1046

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4184 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 17%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 473 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Så lagas sik > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Receptet är tillagat av Patrik Arneke, Smaka & Se (klicka på Patrik under bilden > hemsidan). Han serverar fisken med "Marinerade medelhavs­grönsaker under olivolja" och en "Vitlöks- och kaprismajonnäs" som måste tillagas i förväg, gärna dagen innan. Se dessa recept via länk nedan. Kockskolan har här valt en förenklad variant.

  1. Majonnäs: Skala vitlök. Repa rosmarinkvistar från stammen. Hacka vitlök, rosmarin, kapris och chiliflingor mycket fint, helst i matberedare. Blanda med majonnäs. 
  2. Förbered: Tag ur fisken, skölj den ren inuti. Fjälla skinnet.
  3. Salta och peppra fisken invändigt.
  4. Skiva citronen tunt och lägg några skivor av citron samt en kvist rosmarin i fiskarnas buk. Låt ligga att marinera 1 timme.
  5. Värm upp klotgrillen så att du har riktigt fin glöd.
  6. Skala och koka potatis.
  7. Grilla: Pensla fiskarna med lite olivolja och lägg dem samtidigt på grillen. Lägg på locket men låt spjällen vara öppna.
  8. Grilla i cirka 10 minuter och vänd sedan försiktigt på fiskarna. Det är lätt att skinnet fastnar i gallret.
  9. Grilla ytterligare cirka 15 minuter under lock.
  10. Lyft över på serveringsfat och tranchera/rensa fisken vid bordet. Det vita fina fiskköttet är utomordentligt gott och även det brynta fiskskinnet ger karaktär åt rätten.

Kockens kommentar

Patrik: När jag besöker Åland brukar jag försöka köpa färsk sik och den får gärna vara hel så att jag själv kan bestämma hur fisken skall styckas och tillagas. Sik äter vi oftast rökt och visst är det underbart gott. Jag vill också rekommendera siken som en fisk att steka, koka och grilla. Här en anrättning med anslag från medelhavet och på detta vis smakar sik gudomligt gott. I glaset serveras en mogen Bourgogne Aligoté.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem