
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1121

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4486 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Spritspåse > Äts ej
Så pannsteks biff > Äts ej
Purépress > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
- Duchesse: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa genom purépress. Arbeta ihop potatisen väl med ägg och smör. Smaka av med salt, peppar. Riven muskot är ett smakkomplemet. Stoppa in i spritspåse.
- Bearnaise: Tillred bearnaise, det är godast. Se recept via länk nedan. Tillagningstid 30 minuter.
- Sätt på ugnsgrillen på högsta värme.
- Stekplatta: Plattan skall vara av rent trä. Man behöver en platta per gäst. Lägg in nya plattor för att brännas av. Ta ut och låt svalna. Spar plattorna för framtida bruk.
- Kött: Torka av biffarna. Hetta upp en panna med olja till rykande hett. Lägg i biffarna och några klickar smör. Stek 1-3 minter på var sida, biffarna skall helst ha röd kärna. Läs mer > Så pannsteks biff.
- Spritsa mos runt kanten på plattan. Lägg på köttskiva, halverade kryddade tomater och bönor inlindade i bacon.
- Grilla: Sätt en platta i taget i den heta ugnen och grilla av några minuter tills duchessen fått fin brun yta. Ta ut och häll på bearnaise. Servera genast. Tyvärr kan inte gästerna få rätten serverad samtidigt om man inte har en stor ugn.