Örtbräserad oxstek (nötstek)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Om nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Örtbräserad oxstek (nötstek)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 468

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2806 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 505 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Skiva morötter grovt. Skär lök i klyftor. Skär sellerin i bitar, cirka 2 centimeter långa.
  2. Stek: Putsa köttet. Smörj in ytan med olja och salta runt om. Hetta upp olja och en klick smör i gryta på hög värme. Bryn steken ordentligt runtom. Ta ur steken och sänk till medelvärme.
  3. Lägg morot, lök och selleri i grytan och strö över örterna. Fräs under omrörning i cirka 5 minuter, tills blandningen börjar dofta.

  4. Lägg steken på grönsakerna. Häll på fond och vatten. Tillsätt lagerbladet och lägg på ett tättslutande lock. Låt bräsera cirka 1,5-2 timmar för stek 1-2 kilo, 2,5-3 timmar för en 4-kilos stek. Vänd steken några gånger och ös med sky. Se till att det inte kokar torrt.

  5. Lägg upp steken och grönsakerna på fat. Låt vila i minst 30 minuter.

  6. Tillbehör: Koka potatis och förbered grönsaker.

  7. Sås: Sila ner skyn från grytan i en kastrull. Blanda majsena med kallt vatten och vispa ner i skyn. Hetta upp såsen under omrörning tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.

  8. Servera: Skiva steken och servera med potatis, grönsaker och sås.

Kockens kommentar

Läs mer om nötstek > Klicka på länkarna under Kockskolan i ingredienslistan.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem