Flötgröt
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Flötgröt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 200

Kcal / portion: 713

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2851 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 18%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 356 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (15 min )

  1. Koka grädden på svag värme i cirka 5 minuter.
  2. Vispa ned mjölet försiktigt, litet i taget.
  3. Vispa gröten slät tills den släpper från kanterna.
  4. Salta. Späd eventuellt med lite vatten om gröten är för tjock.
  5. Strösocker och mald kanel passar till gröten, men inte om den serveras som tillbehör till fisk (se kommentar nedan).

Kockens kommentar

Flötgröt är klassisk rätt från Härjedalen och Jämtland bestående av vispgrädde och vetemjöl. Kan också tillredas med mannagryn. Flötgröten har sitt ursprung från fäbodväsendet, som åts med mjölk och tunnbröd. Klassisk även som tillbehör till stekt öring, varvid även messmörssås kan ingå. Äts numera som traditionell rätt vid högtider såsom Olsmäss eller Olofsmässan, samt vid diverse hembygdsevenemang. ICA har utsett Röding med flötgröt till Härjedalens landsskapsrätt. Läs mer > Om gröt.

Maria Myhr som tagit bilden ovan anger följande recept vilket är mer traditionsenligt: Koka upp 7,5 dl vatten i kastrull eller kittel. Tillsätt 5 liter grädde, någon dag gammal och ej pastöriserad. Låt det koka tills skummet försvunnit, vilket tar cirka 1,5 timmar. Vispa i vetemjöl som om du gör en vanlig gröt och låt sedan gröten sjuda under lock tills smöret kommer fram. Salta gröten efter behag. Om smöret försvinner under saltningen, så värm upp gröten igen.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem