Korngrynsgröt
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Korngrynsgröt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 348

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1391 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 392 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

  1. Blötlägg grynen över natt.
  2. Slå bort överflödsvatten. Tillsätt mjölk och koka på svag värme i cirka 30 minuter. Se anvisning på paketet. Akta så det inte kokar över och rör om emellanåt.
  3. Låt vila en stund och smaka av med salt.
  4. Servera med mjölk och sylt, till exempel hjortronsylt.

Kockens kommentar

Korngrynsgröt tillagas av krossade eller polerade korngryn, vilka brukar kallas pärlgryn (läs mer > klicka på ingrediens Korngryn). Korn och ris blandas ofta och tillagas till gröt.

Korngrynsgröt var förr fattigmansmat. Skildras bland annat i Wilhelm Mobergs Utvandrarna där Karl-Oskar och Kristinas dotter Anna i smyg föräter sig av den åtråvärda gröten och dör därav. Hade man tillgång till fläsk var det vanligt att blanda små tärningar i gröten. Äpplen kan kokas med varvid gröten även smaksätts med socker och kanel. Korngrynsgröt är typiskt norrländskt, så hjortronsylt är ett passande tillbehör.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem