Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 348

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1391 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Blötlägg grynen över natt.
- Slå bort överflödsvatten. Tillsätt mjölk och koka på svag värme i cirka 30 minuter. Se anvisning på paketet. Akta så det inte kokar över och rör om emellanåt.
- Låt vila en stund och smaka av med salt.
- Servera med mjölk och sylt, till exempel hjortronsylt.
Kockens kommentar
Korngrynsgröt tillagas av krossade eller polerade korngryn, vilka brukar kallas pärlgryn (läs mer > klicka på ingrediens Korngryn). Korn och ris blandas ofta och tillagas till gröt.Korngrynsgröt var förr fattigmansmat. Skildras bland annat i Wilhelm Mobergs Utvandrarna där Karl-Oskar och Kristinas dotter Anna i smyg föräter sig av den åtråvärda gröten och dör därav. Hade man tillgång till fläsk var det vanligt att blanda små tärningar i gröten. Äpplen kan kokas med varvid gröten även smaksätts med socker och kanel. Korngrynsgröt är typiskt norrländskt, så hjortronsylt är ett passande tillbehör.