Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 21%
Fett: 3%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om fårfiol > Äts ej
Om rökning > Äts ej
Så lagas lammstek > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min + 80 tim )
- Skölj av lammkylen.
- Lag: Värm upp lagingredienserna så att salt och socker löses upp. Låt svalna.
- Rimma: Lägg köttet i lagen. Lagen måste täcka köttet runt om. Lammkylen kan till exempel läggas i en stor kraftig plastpåse som försluts. Köttet rimmas på sval plats i 3 dygn. Vänd köttet/påsen minst en gång per dag.
- Torka: Sätt ugnen på 100°C. Ta upp fiolen ur laken, skölj och torka av. Pensla köttet med neutral matolja. Lägg det på ugnsgaller över en ugnsplåt och låt stå i 7-8 timmar till kärntemperatur cirka 70°C.
- Alternativt varmröka (i stället för att torka): Sätt röken på 100°C och rök fiolen i cirka 4 timmar till kärntemperatur cirka 70°C. Man kan också basturöka fiolen. Läs mer > Om rökning.
- Servera: Låt köttet kallna och servera det kallskuret i tunna skivor. Äggröra passar som tillbehör (se recept via länk nedan). Köttet har lång hållbarhet i kylskåp, en vecka eller två. Utmärkt restmat till exempel på en smörgås.
Kockens kommentar
Lammkyl = är lammet bakdel bestående av höft, lår och ben inklusive skinn. Läs mer > klicka på ingrediensen. En smakvariant är att använda öl i lagen i stället för vatten. Man kan också krydda lagen med några pepparkorn, lagerblad eller dylikt om man vill. Socker i lagen är inte nödvändigt.Rökt fårfiol är klassisk på smörgåsbordet, i synnerhet till jul och påsk. Färdiglagad fårfiol säljs rökt i handeln. Förr var fårfiol en metod att konservera kött. Kylen lakesaltades i några dagar, varefter den hängdes upp i visthusboden för att torka.
Bilden ovan är tagen av Lammboden i Uppland som föder upp och säljer lamm. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida.