Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Om fårfiol >

 

 

Om rökning >

 

 

Så lagas lammstek >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rimmad, torkad eller rökt fårfiol

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2240 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 21%

Fett: 3%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 167 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om fårfiol > Äts ej

Om rökning > Äts ej

Så lagas lammstek > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (15 min + 80 tim )

  1. Skölj av lammkylen.
  2. Lag: Värm upp lagingredienserna så att salt och socker löses upp. Låt svalna.
  3. Rimma: Lägg köttet i lagen. Lagen måste täcka köttet runt om. Lammkylen kan till exempel läggas i en stor kraftig plastpåse som försluts. Köttet rimmas på sval plats i 3 dygn. Vänd köttet/påsen minst en gång per dag.
  4. Torka: Sätt ugnen på 100°C. Ta upp fiolen ur laken, skölj och torka av. Pensla köttet med neutral matolja. Lägg det på ugnsgaller över en ugnsplåt och låt stå i 7-8 timmar till kärntemperatur cirka 70°C.
  5. Alternativt varmröka (i stället för att torka): Sätt röken på 100°C och rök fiolen i cirka 4 timmar till kärntemperatur cirka 70°C. Man kan också basturöka fiolen. Läs mer > Om rökning.
  6. Servera: Låt köttet kallna och servera det kallskuret i tunna skivor. Äggröra passar som tillbehör (se recept via länk nedan). Köttet har lång hållbarhet i kylskåp, en vecka eller två. Utmärkt restmat till exempel på en smörgås.

Kockens kommentar

Lammkyl = är lammet bakdel bestående av höft, lår och ben inklusive skinn. Läs mer > klicka på ingrediensen. En smakvariant är att använda öl i lagen i stället för vatten. Man kan också krydda lagen med några pepparkorn, lagerblad eller dylikt om man vill. Socker i lagen är inte nödvändigt.

Rökt fårfiol är klassisk på smörgåsbordet, i synnerhet till jul och påsk. Färdiglagad fårfiol säljs rökt i handeln. Förr var fårfiol en metod att konservera kött. Kylen lakesaltades i några dagar, varefter den hängdes upp i visthusboden för att torka.

Bilden ovan är tagen av Lammboden i Uppland som föder upp och säljer lamm. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida. 

Passar till

Äggröra

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem