
Dubbelpanerad stekt strömming
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 758

GBR (GI) / port: 14
Recept: 3033 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så panerar man > Äts ej
Så steks fisk > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Häll ströbröd på en tallrik och mjöl i en bunke eller soppskål. Knäck ägg i en annan bunke och vispa samman gula och vita med en gaffel. OBS! Se kommentar nedan.
- Dubbelpanera: Fisken får gärna vara lite fuktig. Tryck ner båda sidorna av strömming i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl. Doppa sedan fisken i äggvispet. Se till att hela fisken får äggsmet på sig. Avsluta med att lägga den på ströbrödet. Tryck lätt till och vänd den så att den får ströbröd på bägge sidor. Lägg över på fat eller skärbräda. Gör likadant med resterande filéer och lägg dem om lott på skärbrädan. Låt dem vila en stund så att paneringen blir lite fast och fäster på fisken.
- Potatismos: Häll av kokvattnet och mosa potatisen med potatisstöt eller slev. Tillsätt salt smör och mjölk till lagom konsistens.
- Steka: Hetta upp en stekpanna på medelvärme och lägg i en ordentlig klick smör. När smöret slutat fräsa och precis börjat bli brunt, läggs några filéer i pannan, inte alltför trångt. Sänk värmen något. Rätt värme är viktigt, inte för hög för då svartbränns paneringen och inte för låg för då blir den "soggig". Provlaga en filé om du är ovan. Läs mer > Så panerar man.
- Skaka pannan någon gång och kontrollera under stekningen hur undersidan ser ut. Vänd fisken med stektång när gyllenbruna. Salta ovansidan med en halv nypa salt per strömming. Stekningen går fort, cirka 30 sekunder per sida. Tillsätt lite extra smör utefter kanten vid behov, det måste hela tiden vara fett i pannan, annars blir de svartbrända. Ta ur och lägg över på ett fat, ovanpå varandra för att hålla värmen. Mer smör i pannan och stek nästa omgång. Reglera värmen. Rengör pannan efter tredje omgången för att avlägsna brända partiklar. Börja om.
- Servera strömmingen med mos och lingonsylt, eller med en fräsch sallad.
Kockens kommentar
Panerad strömming serveras på klassiskt vis med potatismos och lingon. Ett fräscht alternativ är att servera den med smörfräst äpple och kål som på bilden ovan. Bilden kommer från Lantmännen. Klicka på "Lantmännen" under bilden för att se deras recept. För att läsa mer om strömming, klicka på ingrediensen > Strömmingsfiléer.
Panering som äts: Ingrediensmängderna är satta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Mängd paneringsingredienser är det som fastnar på varan = det som äts. Vid själva paneringen behövs extra mängd som inte äts, minst 1/2 deciliter mjöl, 1 dl ströbröd och ett halvt ägg. Likaså behövs extra mängd matfett vid stekningen. Denna extra mängd motsvarar minst 65 gram och 200 Kcal per portion.
Näring: En panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Strömmingen i receptet väger tillagad 157 gram per portion inklusive fettupptag, varav panering 40%. Total energimängd 350 Kcal, varav 70% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)