
Helstekt biff med rotsaksbearnaise
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 570

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2278 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
...
![]()
Skapat av
kryddan
Tillagning
- Rumstemperera köttet i några timmar. Skär köttet i två bitar på längden så att det blir som två filéer (ungefär som oxfilé). Salta och peppra.
- Sätt ugnen på 100°C.
- Biff: Bryn runtom i smör och olja. Lägg på plåt och baka i mitten av ugnen till en innertemperatur på 58°C, i cirka 1 timme. Låt köttet vila cirka 10 minuter innan servering.
- Tillbehör: Skala och skär morot och palsternacka i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är helt mjuka. Häll av och mixa slätt med stavmixer eller i en blender.
- Skala och finhacka löken. Koka tillsammans med vinäger, pepparkorn, hackad dragon och vatten. All vätska ska koka in i löken. Plocka bort och släng pepparkornen.
- Vänd ner rotsakspuré och smör i löken. Rör runt till en puré och smaka av med salt.
- Servera den skivade biffenmed krispig grönsallad och en klick riktigt varm puré.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.