
Sauce Crème, vit grundsås med grädde
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1032 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning
- Béchamel (vit grundsås): Tillaga en ganska tjock béchamel. Smält smör, vispa ner mjöl, låt "koka" under vispning i två minuter utan att såsen tar färg. Tillsätt varm mjölk. Se recept > Béchamel - vit grundsås.
- Gräddsås: Vispa ner lite grädde i taget i varm béchamel. Låt sjuda tills lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar, lite citron och andra smaktillsatser anpassade till den maträtt som såsen serveras till.
- Strax före servering kan man montera (vispa ner) lite smör i såsen om man vill.
Kockens kommentar
Sauce Crème kan smaksättas på allehanda sätt, med ädelost, söt gelé, ansjovis, steksky och annat för att passa till den rätt som såsen serveras till. Läs mer > Om vita såser. Såsen används på samma sätt som béchamel när man önskar en fylligare, krämigare sås. Fungerar väl som gratängsås (utan extra smör monterat). Passar till ägg, grönsaker, fisk, tamfågel och varma, stuvade förrätter.
Tillhörande recept
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)