Sauce Mousseline Sabayon, smörsås till fisk
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 494
            Kcal / portion: 365
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1824 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 54%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om mousse > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Julia Child
Tillagning
- Ljumma såssnipa med hett vatten. Separera äggulor från äggvita.
 - Vispa grädde, äggulor och fiskbuljong i kärl på svag värme (cirka 70°C), till exempel i vattenbad, tills den börjar tjockna till luftig kräm som täcker trådarna på trådvispen. Akta att värmen inte blir för hög, för då koagulerar äggulorna och klumpar sig.
 - Ta av kastrullen från värmen. Tillsätt en klick smör (15-20 gram/st) i taget. Vispa noga ut smöret i såsen innan nästa klick tillsätts. Fortsätt så tills såsen är lagom tjock modell vanlig hollandaise.
 - Smaka av med några droppar citron, salt, peppar och eventuell chilipulver. Häll upp i ljummad såssnipa och servera.
 - Varmhållning: Förvara såsskålen i ljummet vatten, inte hett.
 
Kockens kommentar
Som extra knorr på tillvaron brukar champagne ingå i såsen. Sauce mousseline (sabayon) är en elegantare variant av hollandaise. Den passar till finare kokt fisk och fisksufflé. Klassisk även till äggrätten Egg Benedict. Läs mer > Om hollandaisesåser.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)