
Kråssås till gås eller anka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 161

GBR (GI) / port: 0
Recept: 483 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 13%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
- Finhacka kråskött, lök och morot.
- Bryn det ordentligt i gåsfett.
- Pudra med lite mjöl, rör om och späd med ett par deciliter vatten. Låt långsamt koka upp och krydda med timjan, lagerblad, 1 tsk tomatpuré, salt och peppar.
- Låt såsen stå och puttra (sjuda) på svag värme medan gåsen steker, men passa så att det inte kokar torrt.
- När gåsen är nästan klar tillsätter man steksky från långpannan. Sila såsen.
- Koka upp och skumma av fettet så mycket som möjligt (skeda bort ytfettet).
- Smaka av med lite söt gelé.
- Montera såsen, dvs vispa ner klickvis ett par, tre matskedar kallt smör.
Kockens kommentar
Tore Wretman i Svensk Husmanskost 1967: "Gås tillhör de få ugnsstekta rätter, som jag anser fordrar en sås med fyllig konsistens". Använd kråset (hjärta, muskelmage, hals och vingar) om det inte skall användas till svartsoppa.Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)