
Foie Gras Poêlé - stekt gås- eller anklever
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 0
Recept: 902 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om Foie Gras > Äts ej
Så ansas rå Foie Gras > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Cellier du Périgord
Tillagning
- Levern skall vara kall och bör hanteras med handuk för att inte få ett smöraktig yta av handvärmen som gör levern svårhanterad.
- Skär levern snett (60° vinkel) i 3 cm tjocka skivor. Kontrollera att inga vener finns kvar.
- Skåra skivorna på ovansidan lätt med en vass kniv horisontellt och vertikalt. Salta och peppra.
- Tillbehör: Till stekt fettlever passar lätt stekta syrliga äppelskivor utan skal och/eller skalade och stekta kärnfria druvor. Dessa måste tillredas före stekningen av levern. Smaksätt gärna med lite cognac e.d. Annat som passar till är färska fikon och rostade sesamfrön.
- Stekning påbörjas strax före den skall serveras. Hetta upp en stekpanna på hög värme i cirka 2 minuter. Sänk värmen till medelhög värme.
- Lägg i en eller ett par skivor (inte för många samtidigt) i pannans mitt med den skårade sidan nedåt. Låt steka i 1 till 1,5 minuter. Sänk värmen ytterligare om pannan börjar ryka. Känn efter med stekspade om leverskivan lätt lossar från pannan. Vänd den då. Lyft samtidigt av pannan från värmen.
- Luta pannan lätt så att fettet rinner ner i kanten. Ös levern med fettet upprepade gånger under cirka 1,5 minuter. Testa om levern är klar genom ett lätt tryck med tummen mot levern. Den skall då studsa tillbaka.
- Servera genast med tillbehör och färsk baguette, samt ett gott rött vin till.
Kockens kommentar
Alternativ tillagningsmetod:
1. Skär i 1 cm tjocka skivor.
2. Mjöla in skivorna.
3. Förslut i plastpåse, lägg i frys.
4. Ta fram vid behov.
5. Hetta upp fett i stekpanna.
6. Lägg de frysta bitarna direkt i pannan.
7. Stek 3 minuter på var sida tills fin yta.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)