Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 315

Kcal / portion: 382

GBR (GI) / port: 38
Recept: 2673 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 77%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Degskrapa > Äts ej
Så tillreds kristyr > Äts ej
Om fondant > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
- Blanda socker och vatten i en kastrull.
- Koka upp och tillsätt glukos.
- Stryk med jämna mellanrum insidan av kastrullen runt om ovanför sockerlagen med pensel doppad i vatten (så att det inte bildas sockerkristaller på kanterna vilket kan ge sockerklumpar i den färdiga fondanten).
- Koka sockerlagen tills temperatur 118°C uppnåtts. Använd en sockertermometer.
- Häll ut lagen på kall yta t.ex. diskbänken. Stänk lite vatten över med handen och låt svalna till rumstemperatur.
- Arbeta lagen vit och smidig med en degspade.
- Använd fondanten som glasyr av t.ex. mazariner.
- Förvaring: Häll upp i burk och droppa lite vatten på ytan för att förhindra skorpbildning. Ställ in i kylskåp.
Kockens kommentar
Detta är en enkel form av fondant lämplig som glasyr till marzarin och dylikt. Det finns olika fondant - flytande, valsad (som på bild ovan) och chokladfondant. Läs mer > Fondant.