Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 1599

GBR (GI) / port: 111
Recept: 3198 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (3 tim )
- Deg: Smula ner jäst i en bunke. Värm vatten till fingervarmt (37°C). Häll i och lös upp jästen.
- Tillsätt olja, salt och rågsikt. Rör ner vetemjöl lite i taget till degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme.
- Forma: Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda ordentligt. Forma 2 knubbiga limpor. Låt jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär 2-3 snitt med en vass kniv på brödet ovansida.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
- Låt kallna på galler utan bakduk.
Kockens kommentar
Läs mer > Om ljust bröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.