
Shirin polo, persisk söt hönsgryta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 1193

GBR (GI) / port: 7
Recept: 7160 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
- Strimla apelsinskal. Lägg i en kastrull med kallt vatten. Koka upp. Häll av vattnet och spola.
- Skala morötter. Strimla dem 3 cm långa och cirka 3 mm breda. Strimla mandel.
- Smält smör i en stekpanna. Lägg i morötterna. Låt fräsa sakta utan att få färg. Tillsätt mandel, apelsinskal, saffran och socker. Värm tills sockret löst sig. Lägg på ett lock. Ställ åt sidan.
- Stycka kyckling i 8 delar. Skala lök och dela i kvartar. Fräs kycklingen i en gryta. Häll av fettet. Lägg ner kycklingen igen i botten. Lägg på löken. Sprid ut ris ovanpå varvat med morotsblandning. Slå på vatten. Lägg på ett tättslutande lock. Koka tills ris och kyckling känns klart, cirka 25 minuter.
- Lägg upp riset på ett fat. Tag bort bröstbenen från kycklingbröstet. Lägg upp kycklingen. Garnera med pistagemandel och granatäpple.
Kockens kommentar
Detta är en söt (shirin = söt) kycklingrätt som härstammar från Iran. Om du vill kan du minska på sockret men det står inte fel, det ska vara så mycket socker. Det finns många varianter på Shirin Polo.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel