Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 187
            Kcal / portion: 597
            GBR (GI) / port: 2
Recept: 4777 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 11%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så ugnssteks oxfilé > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Arla
Tillagning (1 tim 15 min )
- Skiva oxfilé. Salta och peppra köttet.
 - Bryn hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt kallna.
 - Riv ost. Grovhacka valnötter. Rör ihop ost, nötter och crème fraiche.
 - Sås: Skala och finhacka lök. Koka tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar cirka 5 minuter. Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Hit kan du förbereda.
 - Sätt ugnen på 225°C.
 - Klyftpotatis: Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt eller örtkrydda. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
 - Filé: Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen till kärntemperaturen 58°C, i cirka 10 minuter om köttet önskas rosa.
 - Värm såsen. Vispa ner smör i klickar. Servera köttet med såsen och klyftpotatis.
 
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):| Stekgrader kött | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.