
Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 957

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3826 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så långkokas kött > Äts ej
Så lagas högrev > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Skär kött i tärningar, cirka 4x4 centimeter. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skär färsk chili i strimlor.
- Kryddpåse: Gör en liten kryddpåse av gasbinda eller dylikt. Krossa torkad chili. Lägg all chili i kryddpåsen tillsammans med timjan. Knyt ihop.
- Bryn köttet i het olja runtom. Sänk värmen och tillsätt gul löken som fräses någon minut.
- Gryta: Lägg i kryddpåsen, vitlök, passerade tomater, tomatpuré, kakao och öl. Fyll upp med oxbuljong så det täcker. Koka upp och låt sjuda väldigt sakta i 2-3 timmar under lock. Kontrollera att det inte kokar tort och rör samtidigt om i grytan.
- Mot slutet kan man koka utan lock för att reducera vätska. Köttet är klart när det ör mjukt och börjar falla sönder. Häll bönorna i sil och skölj av såsen. Tillsätt dem i grytan. Värm på.
- Smaka av med salt och peppar. För pepprigare smak kan lite chilipulver tillsättas. Lyft ur kryddpåsen när du är nöjd med smaken.
- Tillbehör: Färsk majs kokas i 10-15 minuter. Konserverad majs behöver bara värmas.
- Servera med nykokt majskolv, lite sourcream och tortillabröd.
Kockens kommentar
Jag gillar när chilin är kraftig och mustig, den behöver inte vara eldig, det är en smaksak. Vill man ha den stark bör man ändå vara försiktig så det inte bara blir eldigt.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.