
Skållat solrosbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 1544

GBR (GI) / port: 92
Recept: 6175 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Så bakas ljust bröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (3 tim + 24 tim )
- Dag 1: Koka upp vatten. Häll över mjöl. Låt stå i rumstemperatur över natten.
- Dag 2: Sätt ugnen på 250°C.
- Häll det skållade mjölet i en degblandare. Häll i övriga ingredienser utom solrosfrön och salt. Kör i 8 minuter. Blanda i salt och frön. Kör i 1 minut. Vila 40 minuter.
- Forma: Dela degen i lika stora delar som antalet bröd. Forma till limpor. Vänd i lite solrosfrön. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
- Skär fleras snitt tvärs över.
- Grädda i 8 minuter. Sänk till 220°C. Baka i cirka 30 minuter,(kärntemperaturen ska vara 98°C).
Kockens kommentar
Skållning innebär att hett vatten hälls över mjöl som då "skållas" och blandas till en tjock vällingliknande gröt. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt, aromatiskt och saftigt, som dessutom håller sig längre än annat bröd. Läs mer > Så skållas mjöl.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 0,85 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.