Tranbärsglaserad grillad ryggbiff med persiljeaioli
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 214
            Kcal / portion: 1491
            GBR (GI) / port: 14
Recept: 5965 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Stektermometer > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (2 tim )
- Potatis: Sätt ugnen på 225°C. Picka hål på potatisen med en gaffel. Lägg i ugn i cirka 1 timme. Sänk sedan ugnstemperaturen till 110°C.
 - Hacka jalapeno, skala vitlök.
 - Kött: Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme tills rykande hett. Salta biffen. Stek den runt om till fin färg. Peppra.
 - Ugnsstek: Lägg köttet på galler med ugnsplåt under. Stick in en termometer. Sätt in i ugnen ovanför potatisen. Låt köttet få en innertemperatur på 55°C. Det tar cirka 1 timme. Kontrollera att potatisen är mjuk rakt igenom, annars måste den stekas längre.
 - Tänd utegrillen i god tid.
 - Glejs (glasyr): Koka upp tranbärsjuice med honung och hackad jalapeno. Red av lätt med lite maizena utrört i kallt vatten. Ställ glejsen åt sidan.
 - Aioli: Mixa olja, vitlök och persilja till en slät massa. Vispa ihop äggulor, senap och salt. Tillsätt under kraftig vispning persiljeoljan först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle så att blandningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
 - Grilla: Skär ett kors i potatisen och tryck till så att den öppnar sig. Lägg kött och potatis på grillen för att få rök- och grillsmak. Pensla köttet regelbundet med glejsen och låt det karamelliseras.
 - Servera köttet med persiljeaiolin och bakad potatis. Toppa potatisen med en smörklick.
 
Kockens kommentar
Att förlaga kött och potatis är säkrats för att få maten klar i rättan tid. Grillen används då mot slutet en kortare stund för att ge grill- och röksmak. Bakpotatis kan tillagas i god tid, den kan inte överlagas. 4 timmar i ugn är ok. Självklart går det att grilla köttstycken utan förlagning i ugn. Det bör då ske i en klotgrill (med lock) och se bara till att det inte är för varmt.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
| Stekgrader kött | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.