Tranbärsglaserad grillad ryggbiff med persiljeaioli
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

När är biffen färdigstekt?

 

 

Stektermometer >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tranbärsglaserad grillad ryggbiff med persiljeaioli

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 214

Kcal / portion: 1491

GBR (GI) / port: 14

Recept: 5965 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 15%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 698 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

När är biffen färdigstekt? Äts ej

Stektermometer > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Magnus, Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°C. Picka hål på potatisen med en gaffel. Lägg i ugn i cirka 1 timme. Sänk sedan ugnstemperaturen till 110°C.
  2. Hacka jalapeno, skala vitlök.
  3. Kött: Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme tills rykande hett. Salta biffen. Stek den runt om till fin färg. Peppra.
  4. Ugnsstek: Lägg köttet på galler med ugnsplåt under. Stick in en termometer. Sätt in i ugnen ovanför potatisen. Låt köttet få en inner­temperatur på 55°C. Det tar cirka 1 timme. Kontrollera att potatisen är mjuk rakt igenom, annars måste den stekas längre.
  5. Tänd utegrillen i god tid.
  6. Glejs (glasyr): Koka upp tranbärsjuice med honung och hackad jalapeno. Red av lätt med lite maizena utrört i kallt vatten. Ställ glejsen åt sidan.
  7. Aioli: Mixa olja, vitlök och persilja till en slät massa. Vispa ihop äggulor, senap och salt. Tillsätt under kraftig vispning persilje­oljan först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle så att blandningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  8. Grilla: Skär ett kors i potatisen och tryck till så att den öppnar sig. Lägg kött och potatis på grillen för att få rök- och grillsmak. Pensla köttet regel­bundet med glejsen och låt det karamelliseras.
  9. Servera köttet med persiljeaiolin och bakad potatis. Toppa potatisen med en smörklick. 

Kockens kommentar

Att förlaga kött och potatis är säkrats för att få maten klar i rättan tid. Grillen används då mot slutet en kortare stund för att ge grill- och röksmak. Bakpotatis kan tillagas i god tid, den kan inte överlagas. 4 timmar i ugn är ok. Självklart går det att grilla köttstycken utan förlagning i ugn. Det bör då ske i en klotgrill (med lock) och se bara till att det inte är för varmt.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem