
Matjesgravad strömming med ägg och rödlök
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 0
Recept: 845 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så gravas fisk > Äts ej
Listeriabakterier > Äts ej
Parasiter i fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 18 tim )
- Lägg strömming i en bunke.
- Värm upp ingredienserna till lagen. Låt svalna. Häll det över strömmingen.
- Ställ kallt över natt.
- Hårdkoka och skala ägg. Skala rödlök.
- Finhacka rödlök, ägg och matjessillen (spara spadet).
- Lägg strömmingen i matjesspadet i en timme.
- Lägg upp strömmingen på ett fat. Strö över matjessill, ägg och rödlök.
Kockens kommentar
Gravad strömming enligt Tore Wretman: Urbenad och filead strömming läggs i en ättikslag med lite salt i ett par timmar. Därefter läggs strömmingen över natt i en ny lag bestående av ättika, vatten, Colmans senap, socker, olja, salt, krossade vitpepparkorn och rikligt med finhackad dill.
Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiterna (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning-sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.