
Adana Kebab, turkiska grillade färsspett
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 218

Kcal / portion: 706

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2823 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 14%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om köttfärsrätter > Äts ej
Om kebab > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Blötlägg träspett i en timme (för att de inte skall brinna upp på grillen).
- Skala och finhacka lök och schalottenlök. Finhacka chili och persilja. Riv ingefära. Halvera tomater.
- Blanda alla ingredienser till spetten i en bunke till en slät färs. Trä på spett.
- Värm en grillpanna eller tänd grillen. Grilla spetten färdiga. Grilla tomat.
- Skala och pressa vitlök. Blanda med yoghurt, olivolja och kummin. Smaka av med salt och peppar.
- Servera spetten med yoghurtsås, grillad tomat, bröd och lite sallad.
Kockens kommentar
Adana kebabi är uppkallat efter Adana, Turkiets 5:e största stad. Ursprungligt namn på rätten var Kiyma kebabi vilket betyder hackat kött kebab. Kebab har tyvärr blivit synonymt med skräpmat här i Sverige, men ät en riktig turkisk kebab, det är fantastiskt och man förstår varför Karl XII blev så förtjust i det turkiska köket så han tog det med sig till Sverige.